14 iulie 2016 
POVESTE DESPRE EUROPA, DIALOG CULTURAL ÎN CADRUL FESTIVALULUI POEZIA E LA BISTRIȚA

Cotidianul Răsunetul – Joi, 07/14/2016 – 21:12

Promovarea diversității culturale și facilitarea accesului la cultură a tuturor cetățenilor europeni, indiferent de statul de origine, reprezintă un element cheie al înțelegerii și toleranței la nivel european. Politica culturală a Uniunii este menită să încurajeze schimburile de idei și să creeze oportunități de dialog între diferite culturi europene.

Pornind de la ideea Uniunii „unite în diversitate”, duminică, 17 iulie 2016, reprezentanți ai editurilor, redactori, traducători și jurnaliști culturali vor participa la un dialog constructiv privind povestea culturală a Europei, eforturile editoriale și barierele întâmpinate în promovarea literaturii, în cadrul Festivalului internațional de poezie și muzică de cameră „Poezia e la Bistrița”, ediția a VIII-a.

Ideea de unitate se referă deopotrivă la dimensiunea economică, monetară sau a politicilor, precum și la cea culturală și a valorilor comune. În acest context, inițiativa A New Narrative for Europe își propune să aducă în scenă vocea comunității artistice, culturale, intelectuale sau stiințifice, să revigoreze – printr-o istorisire nouă, cuprinzătoare și integratoare – spiritul European. Un viitor sustenabil pentru Europa impune și invită implicarea cetățenilor de toate vârstele și din toate palierele societății în dezbateri menite să dea o nouă formă actualei Uniuni și să creioneze viitorul acesteia.

În acest context, dezbaterea „Poveste despre Europa”, având ca motto „Suntem la fel de europeni ca toți europenii”, va urmări provocarea unui dialog interactiv între cetățeni și persoane implicate în promovarea literaturii la nivel european, cu accent pe poezia contemporană și consumul cultural european, pe bariere și perspective specifice acestui sector.

Evenimentul este organizat duminică, 17 iulie 2016, ora 11:30, de către Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, prin centrul Europe Direct Bistrița, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură şi Fundaţia Societatea de Concerte, în atmosfera inedită oferită de Plan B Club Cafe, în cadrul Festivalului internaţional de poezie şi muzică de camera „Poezia e la Bistriţa”, ediţia a VIII-a.

Vor discuta cu publicul participant, redactori, traducători, jurnaliști culturali și reprezentanți de edituri.

Dialogul va fi moderat de către poetul Radu Vancu.

Articol


16 iulie 2016 
„POEZIA E LA BISTRIŢA” ŞI SE RECITĂ PE SCENA SINAGOGII

Cotidianul Rasunetul Sâm, 07/16/2016 – 10:48
Ioan Lazăr

În organizarea CJ B-N, CJC B-N şi a Societăţii de Concerte Bistriţa are loc la Bistriţa, în perioada 14-17 iulie, Festivalul Internaţional de Poezie şi Muzică de Cameră intitulat „Poezia e la Bistriţa”, aflat la ediţia a VIII-a, unde participă numeroşi creatori de versuri şi proză din ţară şi străinătate.
De asemenea, acest festival a îmbinat armonios poezia cu muzica de cameră, evoluând pe scena Sinagogii artişti profesionişti de muzică de cameră.
În deschiderea festivalului a avorbit, cu argumente şi exemplificări, urând un Bun venit participanţilor dir. CJC B-N – prof. dr. Gavrilă Ţărmure, care a subliniat importanţa acestei manifestări culturale pentru tinerii creatori ce bat la porţile afirmării.
În continuare, poeţii bistriţeni 2000-sişti, Dan Coman, prof. la CN „Liviu Rebreanu” şi Marin Mălaicu-Hondrari au prezentat pe fiecare participant în parte, fiind oferite tricourile imprimate destinate acestui festival.
A urmat un frumos şi elocvent vernisaj al expoziţiei de fotografie, semnat de cunoscutul şi apreciatul Gigi Puica, as. med. din Bistriţa.
În derularea programului, din data de 14 iulie 2016, a urmat lansarea proiectului Poetic Skin de Karina Wechter Ciuruş şi acordarea Premiului „Librarul anului” d-lui Virgil Raţiu de la Librăria Casa Cărţii „Nicolae Steinhardt” din Bistriţa.
A urmat un recital de lecturi publice susţinut pentru participanţii la festival de către Lidija Dimkovska, Andrei Doboş, Hila Lahav, Răzvan Ţupa, Emilian Galaicu-Păun, Alina Purcaru şi Virgil Mihaiu.
Un sensibil intermezzo muzical a fost susţinut de Cvartetul Baroc Mediteranean alcătuit din Drora Bruck – flaut drept (Israel), Marina Minkin – clavecin şi pian (Israel), Alessandro Andriani – violoncel baroc (Italia) şi Giorgio Mateolli – flaut drept (Italia), care au interpretat lucrări de Dario Castello, Eyal Bat şi G.B. Sammartini.
Prima zi a festivalului s-a încheiat la Biserica Evanghelică Bistriţa cu un concert simfonic extraordinar susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, având ca dirijor pe Vlad Vizireanu (SUA) şi solişti Ştefan Horvath (Elveţia) – vioară, Răzvan Suma (România) – violoncel, fiind interpretate Dublu concert pentru vioară, violoncel şi orchestră de J. Brahms şi Simfonia a 4-a Italiana de F.M. Barthaldy.
Festivalul va continua până duminică, 17 iulie, cu manifestări din programul de pe afişul şi agenda festivalului.

Articol


12 mai 2016 
„DADA ÎN DIRECT” ŞI „POESIS” LA SALONUL SCRIITORILOR

Cotidianul Răsunetul – Joi, 05/12/2016 – 14:44

Miercuri, 11 mai, la Centrul German Bistriţa (Casa Argintarului) a avut loc o nouă ediţie a „Salonului Scriitorilor”.
Evenimentul literar a fost organizat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Biblioteca Judeţeană „G. Coşbuc” şi Complexul Muzeal Judeţean BN.
În programul ediţiei, moderat de prof. Andrei Moldovan şi prof. Zorin Diaconescu s-au derulat temele: o carte eveniment „DADA în direct” de istoricul literar Petre Răileanu, trăitor la Paris, carte a istoriei „Fenomenului artistic DADA”, prezentată de autor şi de criticul literar clujean, prof. univ. dr. Ion Pop, unul din primii comentatori al avangardei artistice din România. Cartea „DADA în direct” a apărut la Editura Tracus Arte”, 2016, şi vorbeşte cititorilor despre fondatorii „DADA” – Tristan Tzara, Ion Vinea, Adrian Maniu, Marcel Iancu Fundoianu, Hans Arp, Constantin Brâncuşi, Marcel Duchamps şi alţii, mişcare literară de avangardă pornită din Elveţia, de la Zurich, influenţată şi de „futuriştii” lui Marinetti şi de unde au apărut şi Andre Breton ori Louis Aragon, apoi Picasso ori Salvator Dali.
Următorul punct tematic al Salonului Scriitorilor a fost amânarea numărului 300 al revistei de poezie nr. 1 din România – „Poesis” de la Satu Mare, prezentată de directorul acesteia, poetul George Vulturescu, unde de-a lungul anilor au publicat şi scriitorii bistriţeni: Al. C. Miloş, Ioan Pintea, Elena M. Cîmpan, Olimpiu Nuşfelean, Victor Ştir, David Dorian, Mircea Măluţ, Al. Uiuiu, Rodica Barna, Florica Dura şi alţii.
De la ora 19.30, la Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa a avut loc un spectacol de teatru cu trupa din Cluj-Napoca – „Teatrul acum”, care au prezentat piesa de teatru „Femeia ca un câmp de luptă” a unuia dintre cei mai importanţi dramaturgi din Europa, românul trăitor la Paris Matei Vişniec, în care tema principală este ideea că noua armă a viitorului va fi cea a violării femeilor inamicului. Au evoluat actorii Dana Bonţidean şi Ionuţ Constantinescu, regia Laszlo Vadas.
O parabolă dramatică a agresivităţii crescânde, a înarmării şi războiului escaladate la cotele demenţei, căci acţiunea se desfăşoară într-un sanatoriu de boli mintale a unui spital militar american dezafectat.
O zi bogată spiritual, de îmbogăţire culturală, literară, artistică, teatrală într-un burg transilvan ca Bistriţa, cotată ca al doilea centru cultural din România, după numărul evenimentelor culturale.

Articol

X