LA CENTRUL MULTICULTURAL DACIA: GRUPUL ETNO-JAZZ TRIGON: CÂNTECUL CIOCÂRLIEI ŞI DRAMA UNEI NAŢIUNI

Cotidianul Răsunetul
Vin, 09/09/2016 – 11:40
Alexandru Cristian Miloş

După ce la bicentenarul naşterii poetului Imnului Naţional Andrei Mureşanu bistriţenii şi autorităţile administrative şi culturale ale judeţului au donat bustul poetului oraşului Chişinău, iată că la inaugurarea Centrului Multicultural „Dacia” , a sălii de spectacole „Valeria Peter Predescu”, cu 370 locuri, în 8 septembrie, a fost invitat grupul de etno-jazz „Trigon” din Chişinău, unul dintre grupurile cu un CV galonat de participarea în concerte în USA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Marea Britanie, Franţa, Anglia, China, Rusia, Grecia, Italia, Islanda etc.
Un concert de etno-jazz pe linia valorificării folclorului românesc în ritmuri de jazz, muzică de sorginte 100% americană pe linia muzicală a Mariei Tănase, a formaţiei timişorene „Phoenix” din „Cantafabule”, pe linia sârbului Bregovic, a lui Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu, în variantă moldovenească, Grupul „Trigon” din Chişinău” a încântat asistenţa melomană iniţială a publicului din Bistriţa, care a aplaudat îndelung şi repetat măiestria impresionantă a unor artişti instrumentişti polivalenţi.
De la „Cântecul ciocârliei” la „Hăulita de la Gorj”, timp de aproape 2 ore, am făcut o excursie muzicală prin folclorul românesc nemuritor, dar şi prin drama unei naţii de pe malurile Prutului, fraţi de sânge, despărţiţi de vitregiile istoriei.
Ne gândim la cântecele doinite cu o voce de jale, transmiţându-ne parcă înstrăinarea şi drama unei naţii, a poporului român, despărţit mişeleşte prin tratate nedrepte istorice.
Şi cu toate acestea, muzica grupului de etno-jazz din Republica Moldova a răsunat biruitoare, deasupra politicii injuste, la Centrul Multicultural „Dacia” din Bistriţa, din România.
Concertul a fost organizat de Consiliului Judeţean BN şi Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi a fost prezentat cu aplicaţie profesionistă muzicală de către dr. Gavril Ţărmure, managerul instituţiei de cultură.
Au concertat în stil european artiştii români din Chişinău Anatolie Ştefaneţ – violă, Valeriu Boghean – voce, instrumente de suflat – fluier, clarinet, trompetă, Dorel Burlacu – pian electronic şi Gari Tverdohleb – persecuţie, ce a fost şi omagiat cu prilejul zilei aniversare.
A fost o lecţie de jazz europeană. Un concert muzical de ţinută, de o înaltă ştachetă valorică, dovedindu-se că Bistriţa ar fi al doilea centru cultural, după Capitala Bucureşti, din România, ca şi calendar cultural şi muzical, literar, expoziţional, lansări de carte, teatru, film etc.
Cântecul ciocârliei a răsunat din nou, învingător, pe ambele maluri ale Prutului, unind, deocamdată, muzical, doar românii şi România.

Articol


LA SINAGOGĂ, MUZICĂ DE LA CURTEA IMPERIALĂ DIN VIENA

Cotidianul Rasunetul
Lun, 09/05/2016 – 13:51

Noi suntem spectatori bimilenari, astfel că sâmbătă, 3 septembrie a.c., am fost prezenţi printre spectatorii bistriţeni ce alcătuiau o asistenţă selectă în Centrul Multicultural Sinagoga din Bistriţa. Prezenţa ne-a fost prilejuită de un spectacol unic, rar, de valoare, prezentat cu generozitate şi profesionalism, într-o seară de muzică veche, de formaţia Kajoni Consort din Baraolt, jud. Covasna.
Concertul, susţinut de 9 cavaleri medievali şi domniţe de la Curtea Imperială din Viena, din cadrul Imperiului Austro-Ungar, cu toate nostalgiile de rigoare, a fost organizat de Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Beszterce Naszod Megyei Kulturalis Kozpont, Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, filiala Bistriţa, Erdelyi Magyar Kozmuvelodesi Egyesulet Beszterce şi prezentat de sufletul şi iniţiatorul acestui eveniment cultural, d-na Katalin Plesch.
Dar cine sunt cântăreţii, trubadurii romantici ce ne-au încântat, timp de o oră?! Formaţia Kajoni Consort, din localitatea Baraolt, jud. Covasna, a luat fiinţă în anul 1988, deci acum 28 de nai, fiind constituită din oameni cu ocupaţii diferite, dar care au fost uniţi de pasiunea comună faţă de muzica renascentistă. De atunci au avut o activitate neîntreruptă, 4 dintre membrii fondatori fiind şi astăzi prezenţi.
Membrii formaţiei, în costume de epocă, sunt: prof. de muzică şi dirijorul formaţiei – Gyulai György Eva, vioară şi violă; Antal László – maestru-instructor, instrumente de percuţie; Egyed Csaba – inginer silvic, instrumente de percuţie; Fancsal Zsolt – preot reformat, instrumente de suflat; Farkas Erzsebet – organist şi instrumente de percuţie; Ilyes Lajos – geolog, instrumente de suflat; Kolumban Emerencia – învăţător, instrumente de suflat; Olah Roman Ida – corepetitor, violoncel şi Veress Katalin – profesor, instrumente de percuţie.
Repertoriul formaţiei cuprinde lucrări de muzică laică şi sacră din secolele 14-17. Pe lângă piesele culese şi notate pe portativ de Ioan Căianu, originar din localiatea Căianu Mic, jud. Bistriţa-Năsăud, acesta a prelucrat şi compoziţiile mai multor compozitori contemporani din întreaga Europa, ce se regăsesc în Codicele Caioni, lucrări interpretate de formaţia de muzică veche – Kajoni Consort.
În decursul rodnicei sale activităţi, formaţia de muzică medievală, parcă de la Curtea Imperială din Viena, a susţinut numeroase concerte în ţară şi peste hotare, în Ungaria, Germania, Anglia, Franţa, unde au concertat şi la Ambasadele României din capitalele europene.
De asemenea, formaţia a fost prezentă în concert la numeroase manifestări religioase, comemorări istorice, vernisaje şi concerte caritabile. În anul 2008, Kajoni Consort a fost premiată de Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania pentru activitatea continuă şi promovarea muzicii renascentiste. Felicitări artiştilor şi organizatorilor pentru un spectacol sensibil şi inedit.
Programul concertistic de la Sinagoga din Bistriţa a cuprins muzică renascenstistă din Transilvania şi Germania. S-au intrepretat cântece religioase, din Codicele Cantionale Catholicum – culese de Ioan Căianu şi două cântece pe versurile marelui poet renascentist Balassi B. S-au cântat dansuri germane şi săseşti din secolul al XVII-lea.
Apoi, cântece din colecţia Odae Cum Harmoniis de Johannes Honterus, ce s-a născut la Braşov, a fost pedagog şi reformator, a înfiinţat o tipografie şi de numele lui se leagă tipărirea primei partituri muzicale din Transilvania. Concertul s-a încheiat cu 2 dansuri din Codicele Caioni.
Timp de o oră am călătorit prin timp la Curtea Imperială din Viena, unde am ascultat, vrăjiţi, notele măiastre ale muzicii divine.
Viva la Musica!

Articol


UN CONCERT GUSTAT DE PUBLICUL BISTRIȚEAN

Cotidianul Mesagerul – Lun, 25/04/2016 – 10:27 | Victor STIR

În organizarea Consiliului Județean, a Centrului Județean pentru Cultură și a Societății de Concerte Bistrița, s-a desfășurat duminică, de la ora 19.00, concertul extraordinar cu „Maxim Quartet”, format din artiștii Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) şi Săndel Smărăndescu (contrabas).
În program: Amilcare Ponchielli – ,,Danza delle Ore”, Aleksander Glazunov – ,,Scene de Balet”, Gabriel Faure – ,,Le pas Espagnol”, Tiberiu Olah – ,,Andante”, Paul Constantinescu – ,,Toccata”, ,,Joc Dobrogean”, Eugen Doga – ,,Vals”, Dan Dediu – ,,Rondo alla Münchhausen”, ,,Balkan Tango with Walking Bass” şi Igor Stravinski – ,,Tango”.
Horia Maxim este profesor la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti, fiind considerat unul dintre cei mai buni pianiști ai generației sale și având un repertoriu vast, atât ca solist concertist, cât și ca partener al unor importanți interpreți români și străini, cântând în diferite ansambluri camerale.
Concertul a fost foarte bine primit de public, care a răsplătit cu aplauze din belșug prestația artiștilor. Fapt extraordinar, în program a fost și muzică românească, ceea ce nu se întâlnește prea des în concertele clasice din România.

Articol


ARTIȘTII ANTAL SZALAI ȘI JOZSEF BALOG, ÎNTR-UN RECITAL SOBRU

Cotidianul Mesagerul – Mie, 20/04/2016 – 11:19 | Victor STIR

Pe scena Sinagogii au urcat marţi, de la ora 19.00, doi importanţi artişti instrumentiști maghiari: violonistul Antal Szalai şi pianistul Jozsef Balog, prezentaţi în termeni de-a dreptul elogioși de dr. Gavril Ţărmure, directorul Centrului Județean pentru Cultură. Amândoi sunt premianţi ai mai multor concursuri de interpretare şi profesori ai Universității „Ferenc Liszt” din Budapesta.
În program au fost: Tartini – Sonata „Trilul diavolului”, Paganini – ,,Cantabile” și ,,Moto Perpetuo”, Ravel – ,,Tzigane”, Zarzycki – ,,Mazurka”, Glazunov – ,,Grand Adagio”, Wieniawski – ,,Scherzo-Tarantelle” și ,,Poloneza” în Re major, Sarasate – ,,Romanza andaluza” și ,,Zigeunerweisen”.
A fost un recital cântat foarte sobru, aplaudat însă, fapt pentru care artiștii au oferit două piese în continuarea programului.

Articol


RECITALUL MOROIANU – CAVASSI, DE ȚINUT MINTE

Cotidianul Mesagerul – Mar, 19/04/2016 – 12:45 | Victor STIR

La Sinagogă a avut loc luni, de la ora 19.00, un recital cameral susținut de instrumentiștii Viniciu Moroianu – pian și Dan Cavassi – violoncel, unii dintre cei mai reprezentativi pentru scena românească de azi, după cum au fost prezentați de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Țărmure.
Viniciu Moroianu este profesor la Academia Națională de Muzică din București și a colaborat cu mari dirijori români, ca Horia Andreescu sau Cristian Mandeal, alături de orchestre importante din țară și străinătate. Cu Filarmonica bucureșteană și cu altele a efectuat turnee în țară și străinătate, cu soliști ca violonista Cristina Anghelescu, violoncelistul Dan Cavassi, soprana Leontina Văduva sau baritonul Eduard Tumagian.
Dan Cavassi a cântat la Paris și Geneva cu mari maeștri ai violoncelului, ca Antonio Janigro, Galina Kossolupova și Pierre Fournier. Din 1984, este prim-violoncelist la Filarmonica „George Enescu”, în paralel se preocupă intens de muzica de cameră, cântând în prestigiosul cvartet ,,Muzica”, cu care concertează în numeroase orașe și participă la renumite festivaluri, precum cele de la Salzburg, Linz, Roma, Milano, Avignon, Paris, La Rochelle, Belgrad, Madrid, Atena, Edinburg, Cracovia, Geneva etc.
În programul pentru bistrițeni s-a cântat: Schumann – Fantasiestuke op 73, Debussy – Sonata în re minor şi Brahms – Sonata a-II-a în fa major op 99, un set de piese foarte dense, spre a căror interpretare se încumetă doar artiști cu mare experiență.
Publicul a primit cu entuziasm recitalul cameral, caracterizat prin constanța nivelului calitativ al interpretării, a unei foarte bune comunicări cu publicul, bazată pe puterea de empatie, pe cea de sugestie a artiștilor, care se sprijină pe o ireproșabilă tehnică.

Articol


EXTRAORDINAR RECITAL CU MATEI IOACHIMESCU ŞI ALFREDO OVALLES

Cotidianul Mesagerul – Mie, 13/04/2016 – 10:42 | Victor STIR

La Sinagogă a avut loc marţi, de la ora 19.00, un extraordinar recital de muzică sud-americană, susţinut de Matei Ioachimescu, la flaut, şi Alfredo Ovalles, la pian. Ambii artişti sunt rezidenţi la Viena şi protagonişti ai proiectului ,,La vida loca”, aparţinând Radio România Muzical şi Institutului ,,Cervantes” din Bucuresti, dorindu-se prezentarea unui repertoriu plin de lirism şi virtuozitate, ales din Venezuela, Cuba, Brazilia, Argentina, din creaţiile unor compozitori contemporani de amplă respiraţie. Publicul a beneficiat de o foarte frumoasă şi aplicată prezentare a pieselor din partea lui Matei Ioachimescu, de asemenea, de comentarii în engleză despre lucrări rostite de Alfredo Ovalles.
Diversitatea tematică şi ritmică, interpretarea de nivelul virtuozităţii pe care o reclamă piesele, puterea de comunicare cu publicul a celor doi artişti au compus un recital viu, cu accente de ieşire din cotidian, motivând numele proiectului ,,la vida loca” – viaţa nebună, în cel mai frumos sens artistic.
Publicul a primit cu o reacţie foarte bună interpretarea celor doi artişti, chemându-i de mai multe ori la ,,rampă”.

Articol


SANEM KALFA ŞI GEORGE DUMITRIU, ÎNTR-UN SPECTACOL INEDIT, EXOTIC

Cotidianul Mesagerul – Dum, 29/05/2016 – 11:09 | Victor STIR

Vineri, de la ora 19.00, pe scena Sinagogii, melomanilor bistriţeni le-a fost oferită prima parte a programului ,,Green Hours Jazz Fest”, de către Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură, Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „G. Coșbuc” şi Fundația Societatea de Concerte. Protagoniştii au fost doi muzicieni: tânăra Sanem Kalfa (Turcia) la voce, electronice, şi George Dumitriu din România, la chitară, violă şi electronice.
Sanem Kalfa este din oraşul Trabzon şi a făcut studii de muzică clasică, îndreptându-se apoi spre jazz şi începându-şi cariera de vocalist. A câştigat Concursul Internaţional de Jazz de la Montreux. George Dumitriu este băcăuan, a studiat în România, Olanda şi SUA; este multi-instrumentist, în prezent fiind profesor de chitară-jazz la Conservatorul din Amsterdam şi de improvizaţie violă la Conservatorul din Groningen.
Concertul a fost apreciat atât pentru repertoriu: muzică turcească, portugheză, italiană, braziliană, cât şi pentru calităţile vocale aparte ale solistei turce. Acompaniamentul lui George Dumitriu a dat pregnanţă improvizaţiei solistei, rotunjind magia măiestritei concepţii a spectacolului, amintind adesea de armonii exotice.

Articol


ALEXEI NABIOULIN A CONCERTAT LA BISTRIŢA

Cotidianul Mesagerul – Dum, 22/05/2016 – 09:31 | Virgil RATIU

Un pianist de excepţie, din Rusia. Cu pianul pe care îl poartă – în memorie, bineînţeles – Alexei Nabioulin a cutreierat cu concerte şi recitaluri întreaga lume, de la est la vest, de la nord la sud. La Bistriţa – la Sinagogă – a fost, ca pretutindeni, serios, profund, plastic, concentrat. Pe scenă erau doar El şi Pianul. Recitalul a părut a fi un fel de ritual muzical, sau ritual însoţit de muzică. Doar ne aflam în ziua de 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Chiar aşa…
A interpretat piese de Robert Schumann, apoi din creaţiile compozitorilor ruşi: Musorgski, Borodin şi Prokofiev. Alexei era costumat în frac, iar noi, publicul, câţi am fost prezenţi în stal, îmbrăcaţi la întâmplare. Alexei Nabioulin ne-a tratat cu respect. A dovedit că este un mare artist. Un excelent interpret.
Cred că lui Gavril Ţărmure, managerul Centrului pentru Cultură al judeţului Bistriţa-Năsăud, i se datorează prezenţa artistului rus la Bistriţa.

Articol


ANTAL SANDOR ŞI CHRISTIAN NAŞ, DOI ARTIŞTI MAI MULT DECÂT CONVINGĂTORI

Cotidianul Mesagerul – Mie, 18/05/2016 – 08:52 | Victor STIR

Marți, de la ora 19.00, a avut loc la Sinagogă concertul cameral „Cu viola prin lume”, susţinut de violoniştii Antal Sandor (Brno) şi Christian Naş (Stuttgart).
Cei doi artişti de origine română au fost elogios prezentaţi de managerul Centrului Județean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure, ca fiind de nivel european, instituţiile musicale în care lucrează fiind deosebit de serioase.
În program au fost lucrări de Leclair, Stamitz, Ligeti, Kurtág, Hollós şi Wieniawski.
Artiştii au lăsat o foarte frumoasă impresie, comentariile lui Antal Sandor şi Christian Naş despre piesele din program fiind deosebit de folositoare publicului, iar interpretarea a avut fineţea, nivelul profesionalismului de nedezminţit, apreciat cu stăruitoare aplauze de către melomanii bistriţeni.
Concertul a fost organizat de Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Cultură şi Fundația ,,Societatea de Concerte” Bistrița, cu concursul Institutului ,,Balassi” – Institutul Maghiar din București.

Articol


DIRIJORUL PETRONIUS NEGRESCU ŞI PIANISTUL CSÍKY BOLDISZÁR JR. L-AU OFERIT PUBLICULUI PE MAURICE RAVEL

Cotidianul Mesagerul
Lun, 22/02/2016 – 12:16 | Virgil RATIU

Într-un spectacol extraordinar, la Sinagoga din Bistriţa, în faţa unei săli devenite neîncăpătoare, faimosul compozitor Maurice Ravel (1875-1937) a fost împărtăşit publicului bistriţean, aşa cum acest public dedicat muzicii merita pe deplin. Un concert exclusiv Ravel.
De data aceasta, duminică seara, de la ora 19.00, Noua Orchestră Transilvană, în colaborare cu Filarmonica Transilvania din Cluj, a fost dirijată de Petronius Negrescu. Împreună au pregătit un program muzical special. Piedestalul pe care orchestra s-a ridicat a fost Concertul pentru Pian şi Orchestră în Sol Major. O lucrare remarcabilă, în care inovaţia muzicală a compozitorului Maurice Ravel aşează pentru întreaga lume un nou traseu, extrem de modern pentru anii 1929-1931. În acest concert se face demonstraţia că pianul este cel mai complex instrument de muzică. Pianistul Csíky Boldiszár jr. a avut o evoluţie excepţională.
În programul serii au mai fost abordate lucrările: „Pavana pentru o infantă defunctă”, „Mormântul lui Couperin”, o lucrare în şase părţi dedicată tinerilor soldaţi care s-au jertfit în Primul Război Mondial, şi s-a încheiat cu binecunoscuta creaţie raveliană „Bolero”, la fel, o construcţie muzicală considerată ba o rugăciune, ba o dorinţă trupească, care abundă de fierbinţeală şi imaginaţie, pe care, rând pe rând, instrumentele o pot releva.
Concertul, în realizarea sa, a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.

Articol


RECITAL DE EXCEPŢIE AL PIANISTEI NICOLETA LUCA

Cotidianul Mesagerul
Dum, 14/02/2016 – 09:55 | Victor STIR

Primăria Municipiului Bistrița, Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” şi Fundația „Societatea de Concerte” Bistrița au organizat sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Sinagogă, recitalul de pian susţinut de Nicoleta Luca.
Pianista Nicoleta Luca este ieşeancă şi are o solidă pregătire de specialitate la Academia de Muzică din Iaşi, apoi la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A urmat cursurile de măiestrie ale pianistului german Wolfang Wagenhäuser în 1993, iar apoi s-a perfecţionat cu pianistul britanic Martin Hughes, profesor la Universität der Künste din Berlin, fiind unul dintre cei mai prestigioşi pianişti români.
În faţa sălii arhipline, artista Nicoleta Luca a cântat creaţii de Chopin, Schumann, Rachmaninov şi Ravel.
Artista a impresionat prin ţinuta sobră, prin interpretarea care sugera precizia redării partiturilor din care exultă muzicalitatea lui Chopin, însoţită de sensibilitatea discretă a pianistei, purtată de ,,fluidul” magic, bun conducător al artei, care a primit aplauze prelungite pentru un recital de excepţie, astfel perceput de public.

Articol


NOUA ORCHESTRĂ TRANSILVANĂ ŞI FILARMONICA TRANSILVANIA, APLAUDATE LA BISTRIŢA

Cotidianul Răsunetul – Lun, 02/22/2016 – 11:18
Alexandru Cristian Miloş

Celebrul compozitor francez impresionist a trăit între anii 1875-1937 şi s-a afirmat la început ca dirijor. După tipărirea Memetului antic pentru pian ni se descoperă o impresionantă lume sonoră cu rezonanţe folclorice. Ravel îşi orchestrează propriile lucrări pentru pian, multe dintre ele dansuri – Pavana, Valsul, Mormântul, dar şi ale confraţilor, vezi Tablourile dintr-o expoziţie de Musorgski.
Rene Dumesnil îi povestea lui M. Ravel că baletul pe care-l compusese în 1909, „Daphnis şi Cloe”, iar Ravel a ripostat – capodopera mea este… Bolero! Baleoro este un dans vechi popular, de secol XVIII, cu origine spaniolă, folosit de Chopin ori Weber ca un model ritmic persistent, compozitorul compunându-l în 53 de ani. Creat în 1928, Bolero-ul muzică de balet pentru orchestră în Do major. Un arăbesc melodic creşte în proporţii, nu prin volum, ci prin intrarea succesivă a celorlalte instrumente. Motivul muzical o menţine, reluându-se ca o mirare, ca o rugăminte, ca o dorinţă tot mai persistentă, tot mai profundă, filozofică.
Evenimentul muzical, desfăşurat duminică, 21 februarie, la Sinagoga din Bistriţa, a fost un concert simfonic aniversar – Maurice Ravel. Au evoluat în faţa unei săli arhipline pianistul clujean Csiky Boldizsar, acompaniat de Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania din Cluj, dirijor fiind apreciatul Petronius Negrescu.
Acţiunea a fost girată de către Consiliul Judeţean BN, Centrul Judeţean pentru Cultură BN, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” şi Fundaţia Societatea de Concerte Bistriţa.
Artiştii şi lucrările muzicale au fost prezentate de prof. dr. Gavril Ţărmure, directorul CJC BN. În program s-au interpretat lucrările muzicale: Concertul în Sol Major pentru pian şi orchestră, Pavană pentru o infantă şi defunctă şi Bolero.
Un concert aniversar sinfonic – Maurice Ravel, care va marca anul calendaristic muzical 2016, la Bistriţa!

Articol


EDUARD KUNZ ÎNTR-UN RECITAL EXTRAORDINAR DE PIAN, LA SINAGOGĂ

Cotidianul Răsunetul – Joi, 03/03/2016 – 11:55
Ioan Lazăr

În cadrul stagiunii muzicale 2015-2016 şi în deosebita organizare a CJ BN şi a CJC BN, având ca partener Societatea de Concerte Bistriţa, a avut loc un deosebit eveniment la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, unde celebrul şi arhicunoscutul pianist Eduard Kunz, din Rusia, a susţinut un recital extraordinar de pian de o factură aparte.
În prezenţa unui numeros public avizat, directorul CJC BN, prof. dr. Gavril Ţărmure, a vorbit, cu argumente, despre personalitatea şi valoarea artistului profesionist Eduard Kunz, cât şi valorosul repertoriu abordat, performanţele muzicale fiind difuzate pe cele mai importante posturi de muzică clasică ale lumii.
De o virtuozitate deosebită, recitalul susţinut de Eduard Kunz a fost o quintesenţă a muzicii romantice, reuşind să delecteze publicul cu miniaturi din creaţia chopiniană, bijuterii sonore de nespusă frumuseţe, care au încântat inimile, sufletele şi auzul spectatorilor, care l-au răsplătit cu aplauze la scenă deschisă pe valorosul instrumentist.
Programul a cuprins creaţii din Frederic Chopin – Preludiu op. 28, nr. 4, Mazurca op 17 nr. 4, Nocturna op. posth. în do diez minor, Vals op. 64 nr. 2, Vals op. Posth în mi minor şi Balada nr. 1 în sol minor, lucrări de Franz Schubert – Sonata op. 120 în La Major, 664, având 3 părţi şi compoziţii de Serghei Rahmaninov – 3 Momente muzicale op. 16.
A fost o seară de mare spiritualitate şi de încântare a auzului, de emoţii şi delectare, un act de cultură deosebit.

Articol


EDUARD KUNZ – REGAL DE PIAN LA SINAGOGĂ

Cotidianul Mesagerul – Joi, 03/03/2016 – 14:06 | Victor STIR

În faţa sălii mari a Sinagogii pline de melomani bistriţeni, a cântat miercuri, de la ora 19.00, marele pianist rus Eduard Kunz, prezentat elogios, în debutul recitalului, de către managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, dr. Gavril Ţărmure.
Artistul s-a născut la Omsk, în Siberia, la 30 octombrie 1980, într-o familie de etnici germani asimilați de ruși. A studiat la școala specială pentru copiii talentați ,,Gnessin” și la Conservatorul ,,Ceaikovski” din Moscova, debutând la 10 ani cu Filarmonica din Omsk. Socotit de BBC între primii zece pianiști din lume, Eduard Kunz a câștigat 13 premii I în concursuri de nivel mondial și a urmat cursuri de perfecționare cu mari maeștri muzicieni ai timpului, cântând pe cele mai mari scene ale lumii, de asemenea, este protagonistul unor înregistrări ale unor compoziții celebre, realizate de faimoase case de discuri. Este şi deținătorul unui premiu I al Concursului Internațional ,,George Enescu”.
Programul de la Bistrița a cuprins: Chopin – Prelude opus 28 Nr. 4, Mazurka opus 17 Nr. 4, Nocturna, Vals opus 64 Nr. 2, Balada Nr. 1; Schubert – Sonata op.120 D. 664 în A major; Rachmaninov – Musical moments op. 16 n 2/3/4.
Publicul a fost cucerit de măiestria artistului, care a pus stăpânire pe inimile celor prezenți, iar bistrițenii l-au răsplătit cu aplauze prelungite pe marele artist, care nu s-a lăsat mai prejos și a oferit ca bonus câteva piese scurte, interpretate cu agilitatea de magician și ținută regală. Se părea că nici artistul nu rezista să nu cânte în fața unui public atât de cald, de iubitor.
A fost o adevărată sărbătoare a sufletului.

Articol


20 DE ANI CU SOCIETATEA DE CONCERTE BISTRIŢA. SHAKESPEARE ŞI MAREA MUZICĂ, LA SINAGOGĂ

Cotidianul Răsunetul – Mie, 03/23/2016

Aniversând 400 de ani de la naşterea marelui scriitor şi gânditor englez şi al lumii – Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „G. Coşbuc” – Palatul Culturii, Centrul Judeţean pentru Cultură BN şi Fundaţia Societatea de Concerte Sinagoga din Bistriţa, un concert simfonic extraordinar.
Concertul care a marcat primii 20 de ani de activitate a Fundaţiei Societatea de Concerte Bistriţa a fost deschis de scriitorii Dan Coman şi Marin Mălaicu Hondrari care au celebrat Ziua internaţională a poeziei (21 martie) cu un mesaj din partea Pen Club Romania şi un micro recital de poezie susţinut de elevii care frecventează clubul de creative writing SubNord (profesor Dan Coman), la Centrul Judeţean pentru Cultură.
În faţa unei săli arhipline au evoluat, cu profesionalism, muzicienii şi instrumentiştii de valoare din ţară, renumiţi şi prezentaţi de directorul CJC BN, dr. Gavril Ţărmure, reuniţi în Noua Orchestră Transilvană, având ca dirijor pe Romeo Râmbu, iar ca solist pe violonistul Remus Râmbu.
Programul muzical, inspirat din opera „marelui Will”, a cuprins piese celebre semnate de Otto Nicolai – Uvertura „Nevestele vesele din Windsor”, Nicolo Paganini – Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, Felix Mendelsshon Bartholdy – „Visul unei nopţi de vară”.
La Sinagoga din Bistriţa, parafrazând metaforic, am trăit visul unei nopţi de primăvară muzicală.

Articol

X