SUB IMPERIUL CLIPEI AL MARIEI POP UJICÃ, ÎN EVOCÃRI NOSTALGICE

Cotidianul Răsunetul
Vin, 08/26/2016 – 16:00
Ioan Lazăr

Un eveniment de o sensibilitate deosebită, cu multiple valenţe şi conotaţii poetice, s-a derulat la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa, joi în organizarea Consiliului Judeţean B-N şi a Centrului Judeţean pentru Cultură B-N, care a fost şi producătorul unui deosebit spectacol de poezie şi muzică în prezenţa unui public numeros şi avizat, iubitor al genului liric.
Captivanta activitate a debutat cu lansarea volumului de versuri „Sub imperiul clipei”, aparţinând sensibilei şi tandrei prof. Maria Pop Ujică, o bistriţeancă care s-a lansat, cu brio, pe meterezele versului şi care a demonstrat că valoarea n-are vârstă, chiar dacă este pensionară, un cadru didactic care a ştiut să transpună în versuri viaţa, cu împlinirile şi neajunsurile ei, o biografie în versuri.
Lansarea volumului de versuri „Sub imperiul clipei” a fost realizată sub sigla CJC B-N – „Poeţii oraşului Bistriţa”, cartea apărând la prestigioasa editură „Charmides” din Bistriţa.
În deschiderea evenimentului, directorul CJC B-N, prof. dr. Gavril Ţărmure, a punctat faptul că Maria Pop Ujică este o apariţie sensibilă în lumea versului, o persoană care îşi exprimă trăirile într-un anumit mod, iar editura promovează valori în lumea scrisului.
Despre valoarea autoarei şi a volumului lansat „pentru imperiul clipei cititorilor” au vorbit, cu argumente, exemplificări, aprecieri şi comentarii pertinente, cu sublinieri privind capacitatea de creaţie, sinteză, folosirea eficientă a epitetelor, comparaţiilor, mesajul şi rolul clipei în decursul vieţii – scriitorul Virgil Raţiu, scriitorul şi directorul cotidianului „Răsunetul” – Menuţ Maximinian, şi unul dintre cei mai buni poeţi din România, cum a afirmat directorul Gavril Ţărmure, Al. Cristian Miloş.
Captivantul eveniment s-a încheiat cu un deosebit şi de efect spectacol de poezie şi muzică susţinut de profesionista şi valoroasa actriţă Camelia Dincă Ion, în regia şi scenariul cunoscutului bistriţean Emil Teodorescu, care au realizat un moment de vibraţie a sufletului şi a inimii prin recitările deosebite din versurile publicate de Maria Ujică, pe un fond muzical adecvat, primind aplauze la scenă deschisă, moment purtând sigla „Evocări Nostalgice”.
Creatoarea de versuri, de o frumuseţe şi sensibilitate specifică caracterului pe care îl are – Maria Pop Ujică a făcut un motivant expozeu privind stimulii şi împrejurările care au determinat-o să conceapă acest volum de versuri, a mulţumit editorului, dir. CJC B-N, colegilor, celor prezenţi, celor care s-au implicat în susţinerea ideii şi au motivat-o, acordând numeroase autografe, primind flori şi felicitări.

Articol

X