AUREL RĂU – SCRIITOR, TRADUCĂTOR, REDACTOR ŞEF AL REVISTEI STEAUA

Aurel Rău (n. 9 noiembrie 1930, Josenii Bârgăului, Bistriţa-Năsăud) este un poet, prozator şi eseist/publicist român.
A urmat în 1953 Facultatea de Filologie Cluj.
A debutat cu versuri în publicaţia Lupta Ardealului (1949).
Lucrează din 1959 ca redactor la revista Steaua din Cluj-Napoca. Aici, el şi A.E. Baconsky l-au readus în viaţa publică pe Lucian Blaga, ce fusese cenzurat în anii stalinismului.
A primit Premiul Academiei pentru Poezie, Premiul pentru traducere acordat de USR, premii ‘Opera Omnia’.
A editat în 1987 la Editura Dacia antologia ‘Poeţi francezi’.


DINU FLĂMÂND – POET, TRADUCĂTOR, REDACTOR RADIO

Dinu Flamand (n. 24 iunie 1947, Susenii Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud) este un poet, eseist și jurnalist francez, originar din România. Este de asemenea un traducător inspirat din literatura franceză, spaniolă, italiană și portugheză, precum și comentator politic al actualității în presa românească și în cea internațională. În ianuarie 2011 a fost distins cu Premiul ”Mihai Eminescu” Opera Omnia.
Este licențiat al Facultății de Filologie a Universiății „Babeș-Bolyai” din Cluj (1970). Membru întemeietor al cenaclului iar apoi al revistei Echinox. A lucrat in diverse redacții de ziare si reviste din București, între care Amfiteatru și Secolul 20. În anul 1971 a fost transferat disciplinar de la Centrala cartii pentru ca a refuzat sa participe la acțiunea de epurare ideologica a cărților ; [1] În anii 80 pleacă din țară și se refugiază în exil la Paris, de unde denunță, in presa scrisă și in emisiuni radiofonice, regimul de opresiune din România. Locuiește de atunci în Franța și este redactor la postul de radio Radio France Internationale. După căderea regimului comunist a fost reintegrat în literatura țării sale de origine. Volumele sale de versuri și de critică literară, dar și unele traduceri, au obținut mai multe premii naționale si internaționale. I s-au atribuit burse si participari la programe internaționale de creație: Yowa City,SUA,1983;Fundația Kalouste Gulbekian, Lisabona, Portugalia,1985; La Naplouse,Franța, 2002; Cento di studi ligure, Bogliasco, Italia, 2005; Sacatar Organisation, Salvador de Bahia, Brazilia, 2008. Doctor Honoris Causa al Universității de vest ‘Vasile Goldis’ din Arad, 25.05.2010.


RADU AFRIM – REGIZOR

Radu Afrim (n. 2 iunie, Beclean pe Someș) este regizor de teatru. A absolvit Facultatea de Teatru / regie (2000) și Facultatea de Litere /română-franceză (1995) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj.
Printre spectacolele montate de Radu Afrim, se numără: No Mom`s Land, la Teatrul Luni de la Green Hours, București, De ce fierbe copilul în mămăligă, E doar Sfârșitul lumii – toate la Teatrul Odeon din București
GAVRIL ISTRATE – LINGVIST, ISTORIC LITERAR

Coborâtor din Ţara Năsăudului, de pe dealurile molcome şi cu nume poetice ale Neposului, unde vede lumina zilei la 23 februarie 1914, fiul de grănicer năsăudean este descendent dintr-o familie de ţărani gospodari cu dragoste de carte. După absolvirea claselor primare în satul natal, urmează cursurile Liceului Grăniceresc
„George Coşbuc\” din Năsăud. Ajuns savant de renume naţional în domeniul filogiei, profesorul Gavril Istrate mărturiseşte că orientarea spre filologie s-a produs încă din perioada liceului unde a fost îndrumat de profesorul Aurel Şorobetea.
Profesorul Gavril Istrate nu este numai un lingvist, un filolog şi un îndrumător ştiinţific (a coordonat numeroase teze de doctorat) dar, în acelaşi timp, este şi un OM în adevăratul sens al cuvântului. Privind lumea cu înţelepciune. Domnia Sa s -a oprit întotdeauna la ceea ce poate fi mai durabil pentru fiinţa umană: bucuria de a munci şi de a cultiva floarea rară a prieteniei şi armoniei, aşa cum poate mărturisi oricare dintre sutele de studenţi cărora le-a fost nu doar profesor, ci şi un adevărat părinte.
Faimos bibliofil, etern căutător de cărţi rare, ediţii princeps, şi posesor al întregii colecţii a operei eminesciene, profesorul Gavril Istrate e un om de cabinet, blindat în biblioteca sa, vegheată de portretul lui Garabet Ibrăileanu. Este, în acelaşi timp, un orator captivant, capabil oricând să însufleţească o sală, având ceva de tribun militant pentru o cauză dreaptă, cu o capacitate excepţională de dăruire.

X